tisdag 19 januari 2016

TÄNK ATT MIKIS HAR BLIVIT SÅ STOR.


Jag har mycket funderingar numer. Min äldste son tar den Italienska studenten, med allt vad det innebär. Han har blivit stor och efter gymnasiet har han alltså bestämt sig för att göra det jag gjorde för snart 25 år sedan. Jag flyttade ner till Italien, men han har alltså bestämt sig för att försöka flytta till Sverige. Det är inte helt utan problem att flytta till Sverige för att studera. Det är mycket som ska fungera. För det första så måste han komplettera sin svenska. Han talar flytande svenska och skriver bra dessutom, men han har inte något intyg på att han klarar av svenska universitetsstudier. Han har funderat på att göra Tisus-testet och klarar han av det betyder det att han har behörighet i svenska. Ett annat alternativ är att läsa på Komvux i en eller två terminer för att få behörighet. På ett eller annat sätt kommer det väl att lösa sig för hans framtida universitetsstudier i Sverige.

Bild: Jonsson. Flickr.com
Sedan kvarstår ett ytterligare problem och det är boendefrågan? Det har alltid varit svårt att hitta studentlägenheter i universitetsstäder. Det är mycket man behöver fundera på när man är student. I vilken stadsdel ska man söka lägenhet? Behöver man ha lägenhet i närheten av universitetet? Vad får lägenheten kosta?
Bild: lanapengar.Flickr.com
På webbplatsen http://www.svenskastudenthus.se/ (http://www.svenskastudenthus.se/) kan man finna en bra lösning. Man kan ställa sig i kö eller kontrollera direkt på nätet efter eventuella lediga lägenheter i just den stad du tänker studera. För att ha rättighet till en studentlägenhet på denna webbplats, måste du kunna bevisa att du är student eller åtminstone har blivit antagen på någon universitetskurs.  Webbplatsen är mycket väluppbyggd och det är enkelt att hitta svar på alla frågor man har.
Om Mikis kommer in på Universitetet i Örebro tex, kommer vi absolut använda oss av denna webbplats för att leta lägenhet åt honom. Jag tycker den verkar pålitlig och välorganiserad.


Bild: Karl Gunnarsson. Flickr.com

Hur har ni gjort med era barn som har velat studera utomlands?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar